Leonardo da Vinci's wiskunde

Korte inhoud: Leonardo illustratreerde het boek ‘Divina Proportione’ van Luca Pacioli. Het zijn de enige tekeningen die hij officieel publiceerde. Hij hield zich zelf niet bezig met deze gulden snede (het getal 1,618…), ook niet in zijn ‘man van Vitruvius’, maar dat boek bevorderde wel de renaissance van de interesse voor veelvlakken.
Italianiste Emma Grootveld (Universiteit Leiden) vertaalde deze 500 jaar oude bestseller, en kunstenaar Rinus Roelofs (Hengelo) maakte moderne computerversies van de tekeningen. Ik voegde er talloze voetnoten aan toe.

Duur: ongeveer 50min. Vragen welkom, alsook medewerking!
Benodigd: Beamer (met kabel voor laptop!) en scherm (of witte muur).

Kleurboek wiskunde

Korte inhoud:

Klassieke kleurboeken tonen dolfijnen en giraffen maar waarom geen wiskundige tekeningen? Ook minder jonge mensen kunnen mindfulness nastreven door nu eens geen mandala’s maar wiskundige vormen in te kleuren. En zo leert men misschien ook wat wiskunde.

Enkele tekeningen uit mijn kleurboek (ook vertaald in het Chinees), zijn op grote vellen papier beschikbaar om zo de 'praktische wiskunde' te oefenen, die vandaag wat wordt verwaarloosd. Men is dan in goed gezelschap: kunstenaars Leonardo da Vinci en Luc Tuymans kleurden ook wiskundig.

Duur: ongeveer 50min. Medewerking noodzakelijk (= kleuren).
Benodigd: Beamer (met kabel voor laptop!), scherm (of witte muur), flipchartborden, luidspreker om de begeleidende walwisgeluiden te laten weerklinken.